Hier zijn 10 fascinerende whisky feiten over Schotse whisky die je waarschijnlijk nog niet kent

Hier zijn 10 fascinerende whisky feiten over Schotse whisky die je waarschijnlijk nog niet kent

De Ultieme Lijst van Whisky Feiten Die Je Zullen Verbazen

Whisky is een iconisch drankje uit Schotland en wordt wereldwijd gevierd. Maar wist je dat er veel fascinerende whisky feiten zijn over Schotse whisky waar je misschien niet van op de hoogte bent? Van de geschiedenis tot de unieke kenmerken, hier zijn 10 interessante feiten over Schotse whisky die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord.

  • Er wordt gezegd dat de kunst van het distilleren van whisky in de vroege 15e eeuw naar Schotland werd gebracht door christelijke monniken.
  • Schotland heeft meer dan 120 actieve whisky distilleerderijen die ongeveer 1,5 miljard flessen whisky per jaar produceren.
  • Single malt Scotch whisky moet minimaal drie jaar rijpen in eikenhouten vaten, terwijl blended Scotch whisky kan worden samengesteld uit whisky’s die slechts drie jaar zijn gerijpt.
  • Whisky werd oorspronkelijk gemaakt van gerst, maar tegenwoordig kan het ook worden gemaakt van andere granen zoals maïs, tarwe en rogge.
10 whisky feiten
10 whisky feiten
  • De oudste bekende fles whisky ter wereld is de Glenavon Special Liqueur Whisky, die in 1851 werd gedistilleerd en nu meer dan 170 jaar oud is. De beroemde Schotse dichter, Robert Burns, schreef ooit een gedicht genaamd “Scotch Drink” waarin hij de deugden van de drank vierde.
  • De productie van whisky in Schotland is zo belangrijk dat het ongeveer 25% van alle voedsel- en drankexport uit het land vertegenwoordigt.
  • De smaak van een whisky kan worden beïnvloed door het type water dat wordt gebruikt tijdens het distillatieproces. Sommige Schotse distilleerderijen staan bekend om het gebruik van water uit specifieke bronnen, waarvan ze geloven dat dit bijdraagt aan de unieke smaak van hun whisky’s.
  • De term “whisky” komt van de Gaelische uitdrukking “uisge beatha”, wat “water des levens” betekent.
  • In Schotland is er een jaarlijkse viering van whisky genaamd de “Feis Ile”. Tijdens dit festival komen whisky liefhebbers van over de hele wereld samen om te genieten van proeverijen, rondleidingen en evenementen bij verschillende distilleerderijen in het hele land.
  • Schotse whisky heeft een rijke geschiedenis en een unieke smaak die mensen al eeuwenlang boeit. Of je nu een whiskyliefhebber bent of een casual drinker, deze 10 fascinerende whisky feiten zullen zeker je interesse wekken en je waardering voor deze iconische Schotse drank verdiepen.

Welke whisky feiten kende jij al? Laat het ons weten!

Bekijk hier ook de nieuwe Macallan Folio 7 Release >> Macallan Folio 7 Release

Volg ons op Instagram en Twitter voor dagelijkse whisky content🥃🥰 !

Instagram

Twitter